Trening komunikacyjny dla par/małżeństw

Komunikacja interpersonalna to m.in wymiana komunikatów, mówienie, potrzeby, emocje, słuchanie, gesty i rozumienie. To skomplikowany proces. Dlatego tak wiele nieporozumień i konfliktów mimo, że zamierzona intencja była zwykle inna.

85% sukcesu w dojściu do porozumienia w procesie komunikacyjnym zależy od technicznych umiejętności porozumiewania się z drugą osobą. Od tego czy zostaniemy zrozumiani e dużej części zależy jakość naszych relacji małżeńskiej

Zanim rozpoczęliśmy małżeńską edukację na temat budowania relacji i trening komunikacyjny zastanawiałam się dlaczego tak trudno ludziom budować zdrowe relacje. Dlaczego tyle konfliktów? Dlaczego ludzie budują tyle barier? Dlaczego mnie samej tak trudno porozumieć się z własnym mężem i z ludźmi w pracy? Zawsze słyszałam ten slogan, bo trzeba rozmawiać, bo dojrzali ludzie rozmawiają. Tylko nikt nie powiedział mi jak to zrobić? I kiedy siadaliśmy do rozmowy od razu była nadęta pełna emocji atmosfera i po kilku zdaniach z rozmowy już zostało tylko wspomnienie i w chwilę znajdowaliśmy się w samym środku konfliktu. Nikt nikogo nie słuchał tylko się przekrzykiwał w tym, co miał aktualnie ważnego do powiedzenia. To nie było konstruktywne, ale destrukcyjne. I tak staliśmy w miejscu, bo każdy miał ważne rzeczy do powiedzenia, ale nie potrafiliśmy ich sobie przekazać i przyjąć z miłością. Nastąpił regres i kryzys. Z czasem każdy się oddalał z lęku, że zaś będzie destruktywna kłótnia. Bazowaliśmy na powierzchownościach i pozorach, które musiały pęknąć. W konsekwencji budowaliśmy coraz więcej barier. I sprawa była naprawdę poważna i niebezpieczna dla naszej rodziny.

Dlaczego tak się dzieje? Bo nikt przynajmniej mnie i mojego męża i wiele innych osób które znam i z którymi współpracuj Fundacja nie uczył nas narzędzi do wzajemnego komunikowania się, do budowania relacji, do szacunku, asertywności do współpracy do miłości. Bazowaliśmy na marzeniach i wyobrażeniach, które pękły jak każda iluzja.

Wreszcie zaczęliśmy uczyć się narzędzi komunikacyjnych, zasad dialogowania. Bóg Nas prowadził i wreszcie nastąpił przełom. Okazało się, że da się mówić i słuchać i szanować i nie krzyczeć a nawet jak się zdarzy to wrócić do rozmowy ponownie. Nagle okazało się, że życie stało się łatwiejsze. Wiele sami komplikowaliśmy. Chwała Panu za to doświadczenie i wiedzę. Uratowała Nas 🙂

Zapraszamy i Was

Indywidualny trening komunikacyjny dla małżeństw i par to:

• Narzędzia komunikacyjne
  • To budowanie postawy wzajemnego szacunku i miłości
  • To budowanie relacji zrozumienia, otwarcia się na siebie i wzajemną inność
  • To wiedza, konkretna i merytoryczna z zakresu psychologii i relacji
  • To naprawianie tego co się zepsuło
  • To nauka współpracy w małżeństwie
  • To często budowanie nowej rzeczywistości zdrowszej i piękniejszej
  • To praca konsekwentna i codzienna
  • To dojrzałość, świadomość i odpowiedzialność
  • To rozwój i szacunek
  • Dla wszystkich małżeństw i par nie tylko tych w konflikcie.

Zadzwońcie i Zapiszcie się !!