Pomożemy w kryzysie małżeńskim/par

Kryzys to nie porażka tylko naturalna część procesu psychologicznego. Często jest on trudny ale w procesie to droga ku dojrzałości. Zmierz się z Nim! Odważnie i Mądrze! Sięganie po pomoc to nie wstyd, to odwaga, mądrość i dojrzałość właśnie.

Z mojego doświadczenia pracy z parami wynika, iż wiele z nich przychodzi z problemem komunikacyjnym, bo często to tak nazywają kiedy zaczynamy rozmowę, zbyt późno. Często kiedy dzwonią nieśmiało lub „pukają” w komunikatorze FB to jest późno. Celowo nie używam określenia „za późno” bo nigdy nie jest za późno na ratowanie małżeństwa ale można byłoby temu zaradzić o wiele wiele wcześniej, kiedy konflikt nie był jeszcze tak duży i rozpalony. Kiedy ran było mniej. Kiedy mniej krzywdy się wzajemnie zadało.

Kiedy sami z mężem byliśmy w kryzysie też o pomoc zwróciliśmy się zdecydowanie za późno. Mogliśmy przyjść szybciej i łatwiej byłoby wiele rzeczy odkręcić i naprawić. Mniej byśmy nawzajem sobie ran zadali. Szybciej udało by się naprawić to co się popsuło. Taka jednak ludzka natura! Póki jeszcze oddycham spróbuję sam sobie pomóc, bo przecież nikt nie będzie grzebał w moim życiu! Kiedy jednak okazuje się, że już się duszę pukam nieśmiało o pomoc. I Chwała Panu za ta, że pukacie. Bo niektórzy wybierają inną pozornie prostszą drogę dezercji. I o ile jesteśmy w narzeczeństwie to może być dobra droga to o ile jesteśmy w małżeństwie i są dzieci to już sprawa znacznie się komplikuje. Tacy dezerterzy Naszych czasów wzmacniani ideą pięknego acz pustego życia w mediach społecznościowych, biegną poszukiwać ulotnego szczęścia realizując swoje potrzeby i dowartościowanie w pracy lub przy innej osobie. Nasza fundacja nie pomaga się rozwodzić, ale pomaga naprawiać i odbudowywać małżeństwa. Damy skuteczne Narzędzia, Wesprzemy potrzebną pomocą, ale sami pójdziecie swoją Nową drogą.

Będziemy uświadamiać i informować głośno, byście przychodzili szybciej nie czekając aż zaczniecie się dusić a pokusa dezercji coraz mocniej będzie zatruwać Wasze serca. Po co tyle ran i tyle cieknącej krwi w sercach Waszych? Na prawdę można tego uniknąć, można naprawić, można zapobiec. Potrzeba tylko odwagi i świadomej decyzji o z mianie. Wszystko się da z Bogiem naprawić „bo wszystko mogę w Tym, który mnie umacnia” Flp 4,13 a za podjęty wysiłek nagroda będzie wielka. Z Bogiem nie ma rzeczy niemożliwych jedynie trzeba podjąć pracę i wysiłek nie rozsiadać się w swoim egoizmie wziąć odpowiedzialność i wyruszyć w drogę z Bogiem ku naprawianiu tego co zepsute, ku uzdrawianiu tego co chore, ku zrozumieniu tego co się podziało, ku nauce i treningowi by następnym razem zapobiec podobnej sytuacji, ku samodzielności i wreszcie ku wypełnieniu powołania żony/męża.  Tu w Fundacji wyposażamy naszych podopiecznych w Narzędzia komunikacyjne i wiedzę potrzebną do samodzielnego budowania trwałej relacji byście przy następnej trudnej a może i kryzysowej życiowej sprawie potrafili stanąć razem ramię w ramię bez oskarżeń, bez walki tylko z wsparciem siłą i nadzieją. Byście samodzielnie potrafili przejść każdy problem a jeśli się potkniecie te narzędzia pomogą by sytuację przeanalizować wrócić i przegadać na nowo, by jeszcze raz podejść do tematu  nieustannie tym budując Waszą relację, miłość i więź. Bo to praca na całe życie a wypełniona Bożym  Światłem daje wielką siłę radość, nadzieję i miłość która wypełnia tę pustkę, którą czujesz dziś jeśli zaglądasz do tej zakładki.

W jaki sposób pracujemy z małżeństwami, które diagnozują u siebie kryzys lub permanentny brak komunikacji i trudne relacje?

• Przede wszystkim pracujemy indywidualnie. Każda para potrzebuje czegoś innego. Nie mamy utartych schematów. Jesteśmy czujni i wrażliwi na Wasz problem i na Was jako ludzi.
  • Dopasowujemy narzędzia do konkretnych osób.
  • Podczas sesji mediujemy, towarzyszymy, dajemy narzędzia i światło jak ruszyć z miejsca. Bo rozpalony konflikt małżeński to często dreptanie w miejscu  toksycznych właściwościach
  • Przechodzimy indywidualny trening komunikacyjny
  • Dajemy ćwiczenia do pracy w domu
  • Spotykamy się regularnie i weryfikujemy proces odbudowy relacji i więzi małżeńskiej. Badamy i dopasowujemy pracę do osób, które z Nami współpracują
  • Nasza praca to nie terapia to globalna praca skupiająca się na przyszłości wyposażająca parę w konkretne i skuteczne narzędzia oraz pomoc psychologiczną w budowaniu Nowej Waszej Przyszłości. Terapia to praca z przeszłością. Kiedy to konieczne kierujemy osoby do specjalistów.
  • Jesteśmy dla Was!!
  • Przyjdźcie!! To nie wstyd korzystanie z pomocy!! Odbudowana relacja małżeńska to wielki sukces, duma szczęście. Dezercja to porażka. Trwanie w konflikcie niesie konsekwencje i zaraża nim dzieci. Każdy z osobna jest odpowiedzialny za jakość budowanej relacji w domu i nie da się jej tworzyć bez konsekwencji na otoczenie. Jeśli jest trudna będą trudne relacje nie tylko z żoną/mężem będą one trudne z dziećmi bo uczą się od dorosłych. Warto zawalczyć o lepsze jutro również i dla Nich tym bardziej, ze za ich wychowanie jesteśmy odpowiedzialni.

Jeśli tu zaglądasz i masz kłopot w małżeństwie. Rozważasz przyjść nie przyjść, zadzwonić nie zadzwonić. Ehh pewnie nie pomogą. Co to takiego jest? Czego ode mnie będą chcieli? Nie zastanawiaj się zbyt długo!

Zadzwoń

Tel. 506456817